Ιδρυτική Διακήρυξη

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στην Αγία Παρασκευή

Συμπολίτες και συμπολίτισσες…

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, σπουδαστές κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής

Ζούμε σε μία κρίσιμη περίοδο για το μέλλον των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού μας. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση συνεχίζεται ενώ όλο και πιο απειλητικά εμφανίζονται τα σύννεφα του πολέμου. Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στη χώρα μας βαθαίνει, με το περίφημο success story να αποδεικνύεται επικοινωνιακό παραμύθι που μόνο γέλια δεν φέρνει σε μία Ελλάδα με 27% ανεργία, ύφεση, λιτότητα και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλες δυνάμεις που συγκυβέρνησαν «υπεύθυνα» (ΔΗΜΑΡ), ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ υλοποιεί χωρίς δισταγμό τις πολιτικές των μνημονίων που με όχημα το δημόσιο χρέος αλλά βαθύτερο στόχο την ανόρθωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου καταστρέφουν κατακτήσεις αιώνων, ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο και διαλύουν τις ζωές μας.

Μαζί με την κοινωνική, ταξική επίθεση έρχεται και η συνολική αυταρχική αντιδημοκρατική στροφή, με στόχο την καταστολή και την τρομοκρατία του κινήματος και των ριζοσπαστικών φωνών και πρακτικών. Ο αυταρχισμός και η ωμή βία οξύνονται, η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αυξάνεται, ακόμα και οι κατακτήσεις της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ανατρέπονται. Μαζί με αυτό, ο λαός και κυρίως το μαχόμενο, αγωνιζόμενο κομμάτι του, έρχεται αντιμέτωπο και με το φασιστικό φαινόμενο, και την εγκληματική συμμορία με προβιά κόμματος που ακούει στο όνομα «Χρυσή Αυγή». Το επόμενο βήμα είναι η ολοκληρωτική εξαθλίωση των εργαζομένων και της νεολαίας, η συνολική καταρράκωση του κοινωνικού κράτους και η υποθήκευση όλης της γης και του πλούτου. Πιο ακραία πλευρά της κοινωνικής καταστροφής θα είναι το κύμα πλειστηριασμών που ετοιμάζουν, με το οποίο θα πετάξουν στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ,

ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ

Η κοινωνική καταστροφή που φέρνουν οι μνημονιακές πολιτικές περνάει και μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δήμους και της περιφέρειες. Η «τοπική αυτοδιοίκηση» σήμερα μόνο αυτοδιοίκηση δεν είναι. Αποτελεί εκτελεστικό βραχίονα των πολιτικών της ΕΕ και των εγχώριων κυβερνήσεων στους κατά τόπους Δήμους. Η πολυδιαφημισμένη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους, η οποία, υποτίθεται, αναβαθμίζει τον ρόλο τους, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μεταφορά αρμοδιοτήτων αποκλειστικά εκτελεστικών και όχι αποφασιστικών, τις οποίες μάλιστα φορτώθηκαν οι δήμοι χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους για την υλοποίησή τους, με αποτέλεσμα να εξωθούνται όλες οι κοινωνικές λειτουργίες είτε στην ιδιωτικοποίηση, είτε στην ανταποδοτικότητα (δηλαδή να τις πληρώνουμε) είτε στην πλήρη διάλυση.

Οι Κ.Α.Π. (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) έχουν μειωθεί πάνω από 60%. Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση της ΣΑΤΑ (επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις). Οι αποχωρήσεις των εργαζομένων στους δήμους στη διετία 2010-2012 ξεπέρασαν τις 6.000, ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων έχει μειωθεί περισσότερο από 60%. Το άμεσο αποτέλεσμα του κλεισίματος των δημοτικών επιχειρήσεων είναι η διάλυση των κοινωνικών δομών σε κάθε δήμο, αφού οι περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις είναι κοινωνικού χαρακτήρα. Οι περικοπές έχουν τραγικές συνέπειες σε μία σειρά κοινωνικές παροχές και υποδομές όπως στις κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας, την καθαριότητα, το πράσινο, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, το «Βοήθεια στο Σπίτι», τη μεταφορά μαθητών, τα δημοτικά ιατρεία, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, τα ΚΑΠΗ, τα δημοτικά ωδεία, τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού και κάθε άλλη δομή που ελάφρυνε τους δημότες, τις οικογένειες κύρια των χαμηλών εισοδημάτων, τις γυναίκες, τα ΑΜΕΑ και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τα βάρη της καθημερινής ζωής. Η διαχείριση κρίσιμων τομέων παραδίδεται σε ντόπια και διεθνή επιχειρηματικά συμφέρονται. Ενέργεια, τουρισμός και απορρίμματα είναι οι βασικοί τομείς που εμφανίζεται η επιχειρηματική εμπλοκή των ΟΤΑ ή η διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης.

Οι εκατοντάδες υπερχρεωμένοι ΟΤΑ (υπολογίζονται στο 90% του συνόλου) μπαίνουν αυτόματα στην επιτήρηση και έλεγχο και τους αφαιρείται η δυνατότητα για οποιοδήποτε κοινωνικό έργο και δράση. Αυτό επιτυγχάνεται με το λεγόμενο «οικονομικό παρατηρητήριο», που έχει στηθεί για να παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δήμων και σε οποιαδήποτε παρέκκλιση υποχρεώνει αμέσως τους Δήμους σε αναμόρφωση και περικοπές, ειδάλλως μπαίνει σε καθεστώς επιτροπείας  και σκληρής προσαρμογής.

Ο Καλλικράτης αποτέλεσε και αποτελεί τη θεσμική βάση εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων στο επίπεδο του τοπικού και περιφερειακού κράτους και πολιορκητικό κριό στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Ταυτόχρονα, είναι ένας αντιδημοκρατικός και καλπονοθευτικός νόμος που ενισχύει παράλογα την πλειοψηφούσα παράταξη και μετατρέπει σε διεκπαιρεωτικές διαδικασίες τα ΔΣ. Ακόμη, οι ΟΤΑ αποτελούν το κυρίως πεδίο δοκιμασίας και εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ για μετατροπή της εργασίας από δικαίωμα σε «ανταλλακτικό εμπόρευμα» και της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Απασχόλησης. Ταυτόχρονα, προωθείται η υφαρπαγή της δημόσιας γης. Έτσι έχουμε την κατάργηση, στην πράξη, κάθε πολεοδομικής ρύθμισης που θα μπορούσε να επικαλείται το δημόσιο συμφέρον και η πλήρης παράδοση της γης στους υποψήφιους «επενδυτές, το ξεπούλημα δημόσιου χώρου, τεχνικών υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, σιδηρόδρομοι) και πλουτοπαραγωγικών πηγών, η «δίωξη» της λαϊκής ιδιοκτησίας στην κατοικία.

 

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ.

 

Οι κεντρικές πολιτικές επιλογές δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το δήμο μας. Καθημερινά βιώνουμε στη γειτονιά μας τις επιπτώσεις της κυβερνητικής επίθεσης στις ζωές μας, στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, στον αέρα που αναπνέουμε. Μαγαζιά κλειστά, σπίτια χωρίς θέρμανση, άνεργοι και απλήρωτοι, κτίρια που στέγαζαν δημόσιες υπηρεσίες και τώρα στέκουν έρημα.

Η μάχη που καλούμαστε να δώσουμε και στην Αγία Παρασκευή, είναι η μάχη ενάντια στο χρέος, το μνημόνιο, τον «Καλλικράτη», την ΕΕ, το ΔΝΤ, την κυβέρνηση και στους υλοποιητές αυτών των πολιτικών εντός Αγίας Παρασκευής. Ενάντια σε όλες τις προηγούμενες Διοικήσεις του Δήμου και τις καθεστωτικές δυνάμεις που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, φορώντας το προσωπείο του φιλολαϊκού, ενώ μέχρι πρότινος ήταν κομμάτια των «μεγάλων» κυβερνητικών παρατάξεων και υλοποιούν χωρίς κανένα δισταγμό τις καταστροφικές, αντιλαϊκές πολιτικές τους και στον Δήμο μας.

Ωστόσο, πέρα από την κεντρική μάχη να ανατρέψουμε το ασφυκτικό πλαίσιο  δε θα διστάσουμε να σηκώσουμε το γάντι και στα τοπικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Δήμο μας. Και αυτό γιατί:

– Οι δημοτικές αρχές εναλλάσσονται για δεκαετίες υπηρετώντας συμφέροντα εργολάβων, μεγαλοκαταστηματαρχών, του κυκλώματος που νέμεται τα ακριβά ενοίκια γύρω από το Αμερικάνικο Κολλέγιο και τη Γαλλική Σχολή, ενώ ταυτόχρονα οι κοινωνικές και προνοιακές παροχές, η παιδεία, ο πολιτισμός ο αθλητισμός ιδιωτικοποιούνται. Τα κοινωνικά αγαθά πρέπει να είναι ποιοτικά, δημόσια και δωρεάν για το λαό.

– Δεν αποδεχόμαστε να δούμε σε ένα προάστιο- υπνούπολη του ατομισμού, ούτε σε ένα προάστιο παράδεισο για τη βιομηχανία της διασκέδασης, του καταναλωτισμού, των δρόμων-Mall και της επίπλαστης ευμάρειας. Μια πόλη με τα μεγαλύτερα οικοδομικά τετράγωνα στο λεκανοπέδιο, χωρίς όμως καμία κοινόχρηστη. Γιατί θέλουμε πόλη με κοινωνικό ιστό, με δομές αλληλεγγύης, με συλλογικές και κοινωφελείς δράσεις, με μια άλλη άποψη για την οργάνωση του χώρου, τις χρήσεις, τις μετακινήσεις, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

– Με ένα τεράστιο άλσος, το κτήμα Σιστοβάρη, πνεύμονα πρασίνου στο πιο κεντρικό σημείο της περιοχής μας, να είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένο από πρόσβαση για τον λαό, εκχωρημένο στις ορέξεις μεγαλοεργολάβων για υπερκερδοφορία. Που θα μπορούσε να ήταν φωτισμένο και φυλασσόμενο, αξιοποιήσιμο από την τοπική κοινωνία και όχι βορά σε εργολάβους.

– Με μια πολυτάραχη οδό Αγίου Ιωάννου, τον πιο κεντρικό και πιο εμπορικό δρόμο της Αγίας Παρασκευής, να χτίζεται το πρωί και να γκρεμίζεται το βράδυ, γεμάτη κακοτεχνίες και ελλείψεις. Μια ανάπλαση στις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ που στόχο είχε την ενίσχυση της τοπικής αγοράς μόνο που στο πέρας των έργων, λόγω της ύφεσης τα περισσότερα μαγαζιά έχουν κλείσει. Οι πραγματικές ανάγκες του κόσμου δεν υπάρχουν στους δρόμους – αγορές με τα πανάκριβα φωτιστικά, ούτε στα mall, ούτε στα γιγαντιαία σουπερ μάρκετ, αλλά με το ξαναζωντάνεμα της πόλης σε επίπεδο γειτονιάς, που θα επιτρέψει στον συνοικιακό μικροέμπορο να ξαναλειτουργήσει. Η ομορφιά μιας πόλης δεν κρίνεται από τα λαμπερά φώτα των καταστημάτων της αλλά από το πώς οι ίδιοι οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τη πόλη. Όχι σαν καταναλωτές αλλά σαν δρώντα υποκείμενα σε μια ζωντανή πόλη που κάθε όψη της διαμορφώνεται από την ίδια την ιστορία των αγώνων, των συγκρούσεων και των επιδιώξεων όσων κατοικούν εκεί για μια καλύτερη ζωή.

Και πόσα ακόμα θα μπορούσαμε να πούμε, για την εικόνα του Κολυμβητηρίου, για το κτήμα Ιόλα, για το σχολείο του Μακρή, ακόμα και το Δημαρχείο.

Και βέβαια, πάνω από όλα, δεν ξεχνάμε ότι ζούμε και στην πόλη της ΕΡΤ, που η κυβέρνηση προσπάθησε να ρίξει το μαύρο και βρήκε τους εργαζόμενους της και όλη την κοινωνία εναντίον της. Ήμασταν εκεί από το καλοκαίρι, είμαστε μαζί και σήμερα, με τους ηρωικούς εργαζόμενους που συνεχίζουν τον αγώνα του. Τους θεωρούμε κομμάτι του δικού μας αγώνα, αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας και θυμόμαστε και τη στήριξη που προσέφερε για μια ακόμα φορά ο Δήμαρχος στην κυβέρνηση της συμφοράς, λέγοντας ότι ενοχλεί τους κατοίκους η φασαρία (!) της κατειλημμένης ΕΡΤ. Και μαζί με αυτούς είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους στο Δήμο, τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και σε κάθε μάχη στον ιδιωτικό τομέα.

 

 

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

 

Στο έδαφος της εντεινόμενης επίθεσης της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αλλά και της εφαρμογής και υποστήριξης αυτής της πολιτικής από τη δημοτική μας αρχή, αναγνωρίζοντας παράλληλα την αδυναμία όλων των άλλων υποψηφίων συνδυασμών να συμβάλλουν σε ένα κίνημα ανατροπής, εκτιμούμε ότι είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία και εφικτή από ποτέ μια μαζική, ανατρεπτική, παρέμβαση πλάι στους καθημερινούς αγώνες στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές. Σε αυτή την υπόθεση θέλουμε δίπλα μας τους αγωνιζόμενους και αγωνιζόμενες, τις κινηματικές πρωτοβουλίες στην πόλης μας, τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, τον κάθε νέο, άνεργο, μισθωτό, συνταξιούχο που αναζητά μια διαφορετική προοπτική.

Μπορεί η συλλογική μας δράση να παίρνει τώρα πρώτη φορά τη μορφή οργανωμένου δημοτικού σχήματος, ωστόσο δεν απαρτίζεται από ανθρώπους χωρίς ενεργή πολιτική δράση. Είμαστε εργαζόμενοι και εργαζόμενες, άνεργοι και άνεργες, νέοι και νέες, στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, στα κεντρικά και τοπικά κινήματα. Ήμασταν εκεί στον μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, στους αγώνες των κατοίκων μας για το κτήμα Σιστοβάρη, για το κτήμα Ιόλα, για τη διάσωση του δάσους του Υμηττού από την κατασκευή της Αττικής Οδού. Συμμετείχαμε σε συλλογικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν, όπως η Πρωτοβουλία Πολιτών Αγίας Παρασκευής, ήμασταν παρόντες σε όλες τις παρελάσεις τα τελευταία χρόνια, διαδηλώνοντας ενάντια σε κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ,την ίδια στιγμή που οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις του Δήμου μας υποκριτικά κατέθεταν στεφάνια Ήμασταν ακόμα πλάι ή και μέσα σε φορείς του Δήμου, όπως το Σωματείο Εργαζομένων και οι Ενώσεις Γονέων.

Η συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές έρχεται να υπηρετήσει αυτή την αναγκαιότητα συγκρότησης του κινήματος. Σαν άλλο ένα μέσο συμβολής στη λαϊκή οργάνωση μέσα από την αποκάλυψη αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων, σαν βήμα παρέμβασης των λαϊκών συλλογικοτήτων οργάνωσης και διεκδίκησης. Σα μέσο αξιοποίησης, χωρίς αυταπάτες, ώστε οι αγώνες των κατοίκων να μπορούν να πετυχαίνουν νίκες. Η παρέμβασή μας ως σχήμα και οι πιθανοί εκλεγμένοι δημοτικοί μας σύμβουλοι θα είναι πάντοτε την υπηρεσία των λαϊκών αγώνων. Στρεφόμαστε ενάντια στις κλειστές και γραφειοκρατικές διαδικασίες που αποφασίζουν μακριά από το λαό και προωθούμε την υλοποίηση των αποφάσεων των ίδιων των πολιτών μέσα από όργανα αυτοοργάνωσης. Υπερασπιζόμαστε μια διαφορετική λογική πραγματικής δημοκρατίας με τη διαρκή συμμετοχή της κοινωνίας και αιρετούς, ανακλητούς και υπόλογους στις λαϊκές αποφάσεις αντιπροσώπους. Αυτή τη λογική θα υλοποιήσουμε ήδη σε κάθε διαδικασία της συλλογικότητάς μας και σε πιθανή εκλογή δημοτικών συμβούλων. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι όποια θετική κατάκτηση για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, δε μπορεί να παρθεί από μια απλή αλλαγή στη διαχείριση, αλλά θα χρειαστεί ανατρεπτικό και μαζικό αγώνα διαρκείας, αγώνα σαφώς ενάντια και έξω από τις νόρμες και τους κανονισμούς του μνημονίου και του Καλλικράτη, αγώνα ουσιαστικά παράνομο που θα παίρνει νομιμοποίηση από τις ανάγκες της κοινωνίας και την ανάδειξη νέων μορφών λαϊκής αυτοοργάνωσης.

Αυτή η βάρβαρη και βαθιά ταξική πολιτική συγκυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου, που απλώνεται και στο τοπικό κράτος δεν παίρνει διορθώσεις και παθητική εκλογική αναμονή. Πρέπει άμεσα να ανατραπεί με συντονισμένους και αποτελεσματικούς εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, με ανατρεπτική κοινή δράση όλης της Αριστεράς μέσα σ’ αυτούς.

Για αυτό βασικός μας στόχος για την περίοδο είναι ο αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου και της δικομματικής κυβέρνησης, όπως και κάθε κυβέρνησης που ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Έχουμε επίγνωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια «φιλολαϊκή» κυβερνητική διαχείριση στο πλαίσιο του ευρώ, της ΕΕ και του συστήματος. Παλεύουμε για μια γενική αντεπίθεση του κινήματος με συνολικό αντικυβερνητικό, αντιμνημονιακό, αντι-ΕΕ, αντικαπιταλιστικό αγώνα, κόντρα σε λογικές διαχείρισης

Κάτι τέτοιο, καθόλου δε σημαίνει ότι δεν παλεύουμε στο σήμερα για σημαντικές κατακτήσεις που θα βοηθήσουν την κοινωνία που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία, θα την κάνουν να πατήσει στα πόδια της και θα ανοίξουν το δρόμο σε συνολικότερες κοινωνικές ανατροπές. Η ανάγκη σύνδεσης του τοπικού με τον κεντρικό πολιτικό αγώνα, δε σημαίνει καρτερική αναμονή των χειρότερων ημερών, αλλά καθημερινή ενίσχυση των αγώνων κεντρικά και τοπικά, ώστε να σωθούν οι νέοι και οι νέες, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, από την κοινωνική καταστροφή. Στο επίπεδο της πόλης και της γειτονιάς, μπορούν να γίνουν τεράστια βήματα λαϊκής οργάνωσης και αλληλεγγύης, νικηφόρες μάχες που θα ανατρέψουν τις μνημονιακές πολιτικές, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Το έχουν δείξει αυτό οι αγώνες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη γειτονιά μας. Μάχες ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή, ενάντια στο κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, για τη διαφύλαξη και διεύρυνση του δημόσιου χώρου κ.α. Για να επιτευχθούν όμως τέτοιες κατακτήσεις απαιτείται ενδυνάμωση του κινήματος και συγκρότηση δημοκρατικών, λαικών οργάνων των ίδιων των πολιτών.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

 

 • Ρήξη και ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ και του ευρωμονόδρομου. των μνημονίων, της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλουν. Ριζική αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των εργαζομένων
 • Κατάργηση του Καλλικράτη του Οικονομικού Παρατηρητήριου για τους ΟΤΑ, των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων
 • Απειθαρχία και πάλη για την ανατροπή των οδηγιών, των κανονισμών και των αποφάσεων της ΕΕ που συγκρούονται με τα λαϊκά συμφέροντα και τις εργατικές ανάγκες, όπως το λεγόμενο «σύμφωνο σταθερότητας», ο ασφυκτικός έλεγχος των προϋπολογισμών, το Δουβλίνο ΙΙ για τη μετανάστευση.
 • Παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους των δήμων και του κεντρικού κράτους
 • Διατήρηση και διεύρυνση των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του δήμου και του κεντρικού κράτους. Όλες οι υποδομές δημόσιες, δωρεάν και ελεύθερες, όχι  στη συμμετοχή ιδιωτών, όχι στις ΣΔΙΤ, όχι στη λογική του κέρδους.
 • Στήριξη της εργατικής τάξης, των ανέργων και των πληττόμενων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας, συντονισμός των αγώνων τους. Λαϊκή αυτοοργάνωση ενάντια στην κρίση και τα μνημόνια. Οργάνωση του κινήματος των ανέργων κατά τόπους και την ενίσχυση των τοπικών εργατικών αγώνων και της οργάνωσης του κόσμου της εργασίας. Υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αγώνων των εργαζομένων του δήμου με καταγγελία κάθε λογικής διορισμών μέσα από παράνομες και πελατειακού τύπου διαδικασίες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, πρόσληψη ικανού προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των δημοτών σε όλα τα επίπεδα, όχι σε προγράμματα αυτεπιστασίας, όχι σε ΕΣΠΑ που προωθούν την ελαστική εργασία ορισμένου χρόνου με μισθούς πείνας. Στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Ανοιχτή δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση στο πλευρό της κοινωνίας.
 • Όλοι οι ελεύθεροι χώροι, οι χώροι πρασίνου και περιπάτου, οι χώροι πολιτιστικής έκφρασης και κοινωνικής συνεύρεσης στο λαό. Δημόσιοι διαγωνισμοί με τα μέγιστα εχέγγυα διαφάνειας για όλες τις δραστηριότητες του Δήμου.
 • Ανοιχτή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, διαρκής εργατικός και κοινωνικός έλεγχος, ανοιχτοί, δημόσιοι και ανακλητοί προϋπολογισμοί, ισολογισμοί, απολογισμοί, δομές άμεσης δημοκρατίας, Γενικές Συνελεύσεις Δημοτών, Τοπικές Συνελεύσεις γειτονιών (Αϊ – Γιάννης, Τσακός, Κοντόπευκο, Νέα Ζωή, Σταυρός, Παράδεισος, Πευκάκια κ.α.).
 • Διεύρυνση των δομών αλληλεγγύης, όχι με όρους «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» αλλά κόντρα στη λογική του κέρδους. Προστασία κατοίκων από κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, επανασυνδέσεις ρεύματος και νερού, ανταλλακτικά δίκτυα βασικών αγαθών, κοινωνικά ιατρεία.
 • Αύξηση των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών ούτως ώστε να επαρκούν για όλα τα παιδιά. Κατάργηση των τροφείων. Όχι επιλογή με δήθεν εισοδηματικά, στην πραγματικότητα πελατειακά, κριτήρια, θέση να δικαιούνται όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών.
 • Διεκδίκηση των αυτονόητων μαζικά, κινηματικά και ανυποχώρητα και όχι με διαπραγματεύσεις με υπουργούς και βουλευτές, οι οποίοι βεβαίως θα απαιτήσουν και πολιτικά ανταλλάγματα. Άνοιγμα των ζητημάτων δημόσια και ενώπιον όλου του λαού, δημιουργία αγωνιστικών μετώπων διεκδίκησης και ρηγμάτων στις κυβερνητικές πολιτικές και στους εκπροσώπους τους μέσα στον Δήμο.
 • Αντιφασιστική και αντιρατσιστική πάλη, ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό, για τις πολιτικές- κοινωνικές ελευθερίες της εποχής μας και τα σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα. Αγία Παρασκευή – πόλη αντιφασιστική και αντιρατσιστική. Κανένα δημοκρατικό δικαίωμα στους νεοναζί εχθρούς της δημοκρατίας. Ίσα δικαιώματα στους μετανάστες. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά των μεταναστών.
 • Τα σύγχρονα δικαιώματα και η πρόσβαση στον πολιτισμό, την τέχνη, τον αθλητισμό για όλους και ειδικά για τη νέα γενιά.

Όλα αυτά συγκροτούν την πολιτική φυσιογνωμία ενός σχήματος, τμήμα ενός ευρύτερου ρεύματος που θα παλεύει για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης – συμμορίας, (να διώξουμε κυβέρνηση εε δντ, φωνάζαμε όλα αυτά τα χρόνια στις διαδηλώσεις στο κέντρο αλλά και στη γειτονιά μας), που θα συνδέει την τοπική πάλη με τους μεγάλους ευρύτερους στόχους. Το σχήμα μας έχει πρόσημο: αριστερό, αγωνιστικό, ανατρεπτικό, αντικαπιταλιστικό. Θέλουμε να κατακτήσει αντισυνδιαχειριστική-κινηματική φυσιογνωμία και συλλογική λειτουργία,  ανοιχτό σε κάθε συμπολίτη και συμπολίτισσα που μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες.

 

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στην Αγία Παρασκευή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s