ΟΧΙ στην ανακύκλωση ανέργων – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Δεκεμβρίου παρευρέθηκαν εργαζόμενοι του Δήμου μας από το κοινωφελές πρόγραμμα 8/2018. Στην αρχή της διαδικασίας κατέθεσαν ένα ψήφισμα με το οποίο ζήταγαν «Την εκ νέου στήριξη και συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αγίας Παρασκευής, όπως έχουν πράξει ανάλογα πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας, στις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες και διεκδικήσεις μας, στις οποίες πιθανόν να προβούμε για την υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος μας στην σταθερή εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση των ίδιων και των οικογενειών μας.»

Με λίγα λόγια, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αυτών των ολιγόμηνων προγραμμάτων βρίσκονται μπροστά στην επικείμενη «απόλυσή» τους και «πετιούνται» για άλλη μια φορά στην ανεργία. Συγκεκριμένα οι θέσεις από αυτά τα προγράμματα αντιστοιχούν σε 35.000 εργαζομένους εκ των οποίων στον Δήμο μας οι 185. Οι θέσεις που εργάζονται εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου σε όλες τις υπηρεσίες του, στην καθαριότητα, τα τεχνικά έργα, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές υπηρεσίες κ.α. και είναι απαραίτητοι.

Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων η μεγάλη υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών δημιούργησαν τεράστια προβλήματα. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ κλπ) χρησιμοποιούσαν αυτά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ προκειμένου να «μπαλώσουν» τρύπες αντλώντας εύκαιρο εργατικό δυναμικό και από την άλλη για να μειώσουν τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Όμως, στην πράξη, τα προγράμματα αυτά της κοινωφελούς εργασίας μπάλωναν ό,τι ξήλωναν οι μνημονιακές πολιτικές, με τις δημόσιες υπηρεσίες να αδυνατούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά με τη συνεχή εναλλαγή προσωπικού και τους άνεργους – «ωφελούμενους» που εργάζονταν υπό αυτό το άθλιο καθεστώς να υποβάλλονται σε μια από τις πιο αποκρουστικές μορφές του εργασιακού μεσαίωνα. Πληρώνονται με επίδομα αντί για μισθό που δεν ξεπερνά τα 500€, έχουν περιορισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, ελάχιστες μέρες άδειας, δεν δικαιούνται να κάνουν αίτηση για άλλο πρόγραμμα όταν λήξει η σύμβασή τους και δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανοίξει μέτωπο επίθεσης με όλους συνολικά τους εργαζόμενους με χαρακτηριστικό «χτύπημα» το πολυσυζητημένο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, με το οποίο απειλούν με κατάργηση οποιοδήποτε δίχτυ προστασίας υπονομεύοντας τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, επιχειρώντας διάλυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης και εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Επιπλέον, με την διάταξη του άρθρου 179, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο που διατήρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το προχωρά παραπέρα επιτρέποντας χωρίς κανένα περιορισμό πλέον τη δυνατότητα Δημάρχων να παραχωρούν σε ιδιώτες δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Αυτή η κίνηση συνεχίζει και εντείνει την πολιτική μεταφοράς του κόστους στις πλάτες των εργαζομένων, το άνοιγμα κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσω των ιδιωτικοποιήσεων σ’ ένα ακόμα κλάδο κοινωνικών υπηρεσιών. Είναι δεμένη με τη βαθιά αντεργατική πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας, συμπληρώνοντας το σκληρό ταξικό πρόσημο του αντεργατικού “αναπτυξιακού” νομοσχεδίου.

Η ανάπτυξή τους περνάει μέσα απ’ τη χρεοκοπία των εργαζομένων αυτού του τόπου!

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα!

Να ανανεωθούν τώρα οι συμβάσεις τους καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου.

Καλούμε το Δήμο να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s