Ανακοίνωση σχετικά με τον COVID-19

Τις τελευταίες εβδομάδες η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μια σημαντική κρίση δημόσιας υγείας και παράλληλα έχει προκαλέσει ένα σύνολο αντιδράσεων τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αρμόδιων φορέων, αυτοδιοίκησης και κράτους. Ενώ η ανησυχία είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, αυτή δεν πρέπει να οδηγήσει σε πανικό καθώς αυτός δεν είναι βοηθητικός σε κανένα επίπεδο. Αντίθετα χρειάζεται ψυχραιμία και αισιοδοξία. Από την πλευρά μας, θεωρούμε πως οι μέχρι τώρα οδηγίες του αρμόδιου κρατικού φορέα (ΕΟΔΥ) οφείλουν να αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές, τόσο για την στάση και τα μέτρα των κρατικών υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και ατομικά για την στάση όλων μας.

Η δημοτική αρχή, αν και αργοπορημένα, έχει κάνει κάποιες κινήσεις προφύλαξης  όπως κλείσιμο παιδικών χαρών, ακύρωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων κ.α. Από πλευράς μας θεωρούμε σημαντικό να προχωρήσει και στις παρακάτω ενέργειες ώστε να προστατευτούν αποτελεσματικότερα τόσο οι κάτοικοι της πόλης  όσο και οι δημοτικοί υπάλληλοι.:

  1. Να ζητήσει ή να πραγματοποιήσει απολυμάνσεις σε τοπικά λεωφορεία (Β5/406/407), σε σταθμούς μετρό, σε απορριμματοφόρα, στους δημοτικούς χώρους όπως ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, ΟΑΕΔ, Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνικό Φαρμακείο και άλλους δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους
  2. Συνεχή ενημέρωση γύρω από τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με τον κορωνοϊό
  3. Τήρηση των μέγιστων μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους του δήμου με παροχή όλων των απαραίτητων αδειών, σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και των απαραίτητων μέτρων προστασίας σε όσους συνεχίσουν να εργάζονται.
  4. Επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» ώστε να καλυφθούν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και θα αδυνατούν να βγουν από το σπίτι τους και που μου μέχρι πρότινος δεν είχαν εγγραφεί. 
  5. Προληπτική και έγκαιρη διαμόρφωση σχεδίου που θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας που τυχόν θα νοσήσουν και θα πρέπει να μείνουν σπίτι. Ειδικά για συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας/ευπαθών ομάδων. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να γίνει αξιοποίηση τόσο του Κοινωνικού Παντοπωλείου όσο και του Κοινωνικού Μαγειρίου.
  6. Διερεύνηση σε συζήτηση με την ΕΟΔΥ για την  λειτουργία διαγνωστικού κέντρου σε σχέση με τον COVID-19 για ευπαθείς ομάδες στον Κέντρο Υγείας Αγ. Παρασκευής (ΠΕΔΥ) επί της Λ.Μεσογείων, με την οργανωτική και οικονομική αν χρειάζεται αρωγή του δήμου, για την μείωση του βάρους στις μονάδες του ΕΣΥ, εφόσον κάτι τέτοιο είναι υγειονομικά ασφαλές.
  7. Δημιουργία αρμόδιας δημοτικής ομάδας (από υπαλλήλους διαφορετικών τμημάτων και, πιθανώς, αντιδημάρχου-ων), που θα αναλάβει την εποπτεία της εξέλιξης του ιού και τη λήψη μέτρων, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ, αλλά και τον συντονισμό με τον ΕΟΔΥ και άλλους φορείς (πχ συλλόγους γονέων, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ) για την ορθή και έγκαιρη εφαρμογή αυτών των μέτρων. Στη ομάδα αυτή πρέπει να συμμετέχει και εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η άμεση ενημέρωση  όσο και η συμμετοχή των εργαζομένων του δήμου.
  8. Εξέταση πραγματοποίησης των επόμενων Δημοτικών Συμβουλίων δια περιφοράς ή μέσω τηλεδιάσκεψης

Αν και τα παραπάνω μέτρα προφύλαξης είναι σημαντικά δεν είναι και τα μόνα που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός συνολικά. Η δήλωση του Υπουργού Υγείας Β. Κικίλια ότι τώρα αρχίζει η μάχη, για εμάς σημαίνει τα αυτονόητα που χρόνια οι εργαζόμενοι στην υγεία και τα σωματεία τους έχουν επισημάνει και απαιτούμε:

  • μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί γιατρών και προσωπικού στην υγεία και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ.
  • δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι του πληθυσμού. Κάτι που στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι γίνονται περιορισμένα δυστυχώς.
  • τήρηση των μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς κ τους χώρους που συγχρωτίζεται πολύς κόσμος. Δωρεάν παροχή αντισηπτικών κλπ.
  • πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όσους νοσήσουν καθώς και σε όσους εργαζόμενους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Να σημειώσουμε εδώ ότι ενώ επικρατεί η παραπάνω κρίσιμη κατάσταση, είναι πραγματικά θλιβερό η κυβέρνηση της ΝΔ να προσπαθεί να «σπρώξει» μέσα από μια υπολειτουργούσα Βουλή το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει εδώ και μήνες για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Η υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση των εργατικών σωματείων βάσης, των κινημάτων και της  αριστεράς στο ζήτημα της πανδημίας είναι ολοφάνερη σε όλη τη κοινωνία. Το νομοσχέδιο αυτό, που προβλέπει δυνατότητες για απαγόρευση διαδηλώσεων και θα καταλογίζει ποινικές ευθύνες σε όσους συμμετέχουν, προσβλέπει στην καταστολή των κοινωνικών και εργατικών αγώνων και καμία σχέση δεν έχει με τον COVID-19.  

Και αν κάτι μας δείχνει η εμπειρία της πανδημίας είναι πόσο εγκληματική ήταν η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων δέκα χρόνων, που αποδυνάμωσε σε τραγικό βαθμό τη δημόσια υγεία και διέλυσε τις κοινωνικές υπηρεσίες υποβιβάζοντας δραματικά το επίπεδο διαβίωσης της πλειοψηφίας της κοινωνίας και ειδικά των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Όταν αυτή η δύσκολη περιπέτεια για όλους και όλες μας τελειώσει, με τη βοήθεια των δημόσιων λειτουργών υγείας και την υπεύθυνη στάση όλων μας, ας μη ξεχάσουμε τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και των κοινωνικών και εργατικών αγώνων. Ας μη ξεχάσουμε ποιο ήταν το στήριγμα μας στις δυσκολίες και ας παλέψουμε για έναν καλύτερο κόσμο που θα βάζεις τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, στηριγμένο στις αξίες της αλληλεγγύης.

Καλή δύναμη σε όλους/ες.