Eπιστολή Φυσάει Κόντρα για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου

Προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Δήμαρχο και τα υπόλοιπα μέλη,

Καλησπέρα συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Ελπίζω πως είστε όλοι/ες καλά και υγιείς.

Τις τελευταίες εβδομάδες ζούμε παγκόσμια μία πρωτόγνωρη κατάσταση και αναφέρομαι σαφώς στην πανδημία του CoVid-2019. Η χώρα αγωνιά για την εξέλιξη της πανδημίας  και η αγωνία αυτή ολοένα και μεγαλώνει καθημερινά όταν ΔΕΝ ακούει την κυβέρνηση να ενισχύει το ΕΣΥ, να ανοίγει κλινικές ΜΕΘ, να εξοπλίζει το υγειονομικό προσωπικό με Μέτρα Ατομικής Προστασίας, να παρέχει εξοπλισμό για διαγνωστικά τέστ, να επιτάσσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία για όφελος της δημόσιας υγείας. Αντ’ αυτού, το μόνο που ακούει ο κόσμος αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά σπίτι του είναι ότι μπορεί να απολυθεί αύριο, μπορεί τους επόμενους 6 μήνες να πληρώνεται με το 50% του μισθού του και γενικά ότι είναι “ατομικά υπεύθυνος” για ότι του συμβεί.

Από όσο βλέπω στα e-mail και σε δημοσιεύματα, όλες οι δημοτικές παρατάξεις έχουν καταθέσει σκέψεις και προτάσεις για τον Δήμο αλλά και μερικές πιο γενικές. Παραθέτω και την δικιά μας ανακοίνωση που αναρτήθηκε στις 14/3 (εδώ).

Όλοι στέλνουμε αυτά τα μηνύματα στην προσπάθεια μας να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντιλαμβάνομαι ότι η δημοτική αρχή καλείται να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση, αλλά παρόλα αυτά οφείλει να μας ακούσει.

Το ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη φαίνεται τόσο από τις δηλώσεις της κυβέρνησης όσο και των κυβερνητικών εκπροσώπων, και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα τελειώσει άμεσα. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να παραλύσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα! Η δημοτική αρχή οφείλει να βρεί τρόπο και μέσα να πραγματοποιούνται Δημοτικά Συμβούλια μέσω τηλεδιάσκεψης, με ταυτόχρονη δημόσια αναμετάδοση με τα ηλεκτρονικά μέσα ώστε να την παρακολουθήσουν και οι πολίτες και προφανώς να ισχύσουν τα πρακτικά. Ήδη άλλοι δήμοι έχουν καταφέρει να συνεδριάσουν σε Δημοτικό Συμβούλιο ή Οικονομική Επιτροπή με αυτόν τον τρόπο.

Μέχρι τότε, αναμένουμε ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή να ενημερώσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για όλες τις ενέργειες που έχει προβεί τις τελευταίες εβδομάδες. Για παράδειγμα, σε ποιους χώρους του Δήμου έχει γίνει ήδη απολύμανση και ποιους σκέφτεται να απολυμάνει το επόμενο διάστημα; Επίσης, να μας ενημερώσει τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους του Δήμου και υπό ποιες συνθήκες εργάζονται; Έχει εξασφαλίσει ο Δήμαρχος τα απαραίτητα ΜΑΠ για όλους τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως ειδικότητας;

Πέρα από αυτά τα ερωτήματα, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει για πολλά ακόμα θέματα για τα οποία αγωνιούν τόσοι εργαζόμενοι και νοικοκυριά του δήμου αλλά και γονείς, συνταξιούχοι κλπ.

Το Φυσάει Κόντρα προτείνει για συζήτηση και απόφαση τα εξής:

Για τις υπηρεσίες του Δήμου:

1.      Τήρηση όλων των κανόνων αυξημένης προστασίας λόγω επιδημίας και παροχή όλων των μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους του Δήμου.

2.      Άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, στους ΟΤΑ για την άμεση απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση δημόσιας υπηρεσίας   

3.      Άμεση πρόσληψη προσωπικού και ενίσχυση του «Βοήθεια στο Σπίτι» έτσι ώστε να εξυπηρετούνται ηλικιωμένοι/κάτοικοι/ευπαθής ομάδες που δεν μπορούν να βγουν έξω από το σπίτι ή βρίσκονται σε καραντίνα με παροχή τροφίμων, φαρμάκων ή ότι άλλο χρειάζεται

4.      Απαλλαγή καταβολής οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς  για το χρονικό διάστημα που αυτοί παραμένουν κλειστοί.

5.      Απαλλαγή καταβολής της οικονομικής συμμετοχής στα αθλητικά και καλλιτεχνικά προγράμματα του Δήμου, για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά και τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων θα μεριμνήσουν σχετικά με τις εισφορές που ήδη έχουν καταβληθεί.

6.      Μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών των σχολικών μονάδων και όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων στον δήμο μας.

7.      Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος σε παιδικούς σταθμούς/κυλικεία

Για τα σπίτια/νοικοκυριά:

1.      Προμήθεια και διανομή αντισηπτικού υγρού, μασκών και γαντιών με προτεραιότητα στις οικογένειες που έχουν μέλη που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

2.      Άμεση απαλλαγή πληρωμών για οφειλές προς τον Δήμο / μηδενικά δημοτικά τέλη για ανέργους, απολυμένους και για εργαζόμενους σε υποχρεωτική αργία λόγω επιδημίας/ δραστική μείωση των δημοτικών τελών ΤΩΡΑ, για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. Ο φτωχός λαός αυτή την εποχή παλεύει να μην ασθενήσει και με την τρομοκρατία των απολύσεων.

3.      Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημίας και αμέσως μετά να μην βρεθεί κανένας κάτοικος της Αγίας Παρασκευής χωρίς ρεύμα και νερό, χωρίς σπίτι (είτε λόγω πλειστηριασμού, είτε λόγω έξωσης), χωρίς τα ζωτικά αναγκαία λόγω απόλυσης, ανεργίας ή ασθένειας. Οι υπηρεσίες του δήμου να συμβάλλουν με κάθε δόκιμο τρόπο σε αυτούς τους στόχους.

Για τις κοινωνικές δομές του Δήμου:

1.      Επέκταση και ελαστικοποίηση των κριτηρίων διανομής του Κοινωνικού Μαγειρείου στις 8-10 Απριλίου σε περισσότερους κατοίκους που ίσως να μην κατάφεραν να γραφτούν αυτές τις εβδομάδες

2.      Άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας στο Κέντρο Υγείας  με προσλήψεις μονίμων ιατρών όλων των ειδικοτήτων

3.      Στήριξη του Κέντρου Υγείας με αναλώσιμα ή ότι άλλο ζητήσουν-προμήθεια κιτ και διενέργεια τεστ.

4.      Άμεση λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου

5.      Να υπάρξει μέριμνα σχετικά με την στέγαση, τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης άστεγων συμπολιτών μας καθώς και της Ρομά κοινότητας.

Για τους εργαζόμενους της πόλης μας:

1.    Καμία απόλυση μέσα στην επιδημία και αμέσως μετά

2.    Κανένας εργαζόμενος χωρίς μισθό ή με καθυστερήσεις.

3.    Επιχείρηση στα όρια του δήμου μας, που σε αυτές τις κρίσιμες για όλους συνθήκες, θα προχωρήσει σε απολύσεις ή θα αφήνει απλήρωτους εργαζόμενους θα αντιμετωπίζεται ως ανεπιθύμητη.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους σύμφωνα με αντίστοιχες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ):

1.      Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.

2.      Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τα δημοτικά ακίνητα που στεγάζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

3.      Απαλλαγή της καταβολής μισθωμάτων για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων για όσο χρόνο παραμένουν κλειστές.

4.      Απαλλαγή τελών καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που υποχρεούνται να είναι κλειστές

5.      Απαλλαγή όλων των εισπρακτικών μέτρων για οφειλές στο Δημόσιο για 3μήνες (δέσμευση λογαριασμών-αποστολή οφειλών στην εφορία).

Αναμένουμε ενημέρωση από τις κινήσεις του Δημάρχου για όλα τα παραπάνω. Θεωρούμε πως είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε άμεσα έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για το Δήμο κάτι που θα πρέπει να αποτυπωθεί με σαφήνεια στον προϋπολογισμό και ελπίζουμε πως η διοίκηση ήδη έχει προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες. Τέλος, ο Δήμος μας και η ΠΕΔΑ θα πρέπει να ασκήσουν αντίστοιχες πιέσεις ώστε να μην ισχύσουν οι νόρμες του παρατηρητηρίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τέτοιους κρίσιμους καιρούς. 

Εκ μέρους του Φυσάει Κόντρα,

Μελίνα Αλεφαντή, Δημοτική Σύμβουλος

Αν κάτι έχει φανερώσει αυτή η κατάσταση είναι πως η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο αγαθό και υποχρέωση του κράτους, όχι ατομική ευθύνη και χώρος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας.  Καλούμε τον κόσμο, τους γείτονές μας, τους συναδέλφους μας να προτάξουμε την αλληλεγγύη μας στους πιο ευάλωτους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους άνεργους, στους ελαστικά εργαζόμενους, στους άστεγους, στους Ρομά, στους μετανάστες, στους πρόσφυγες.

Καλούμε όλους και όλες, να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός δικτύου αλληλοβοήθειας στην γειτονιά καθώς και οργάνωσης του αγώνα για διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους, για απάντηση  σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, για να μην μείνει κανείς χωρίς στέγη, ρεύμα και νερό.

Ο λαός σώζει τον λαό. Για να νικήσει η ζωή!

Advertisement

2 thoughts on “Eπιστολή Φυσάει Κόντρα για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου

  1. Παράθεμα: Οι πλατείες είναι για τους κατοίκους όχι για τα ΜΑΤ | ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  2. Παράθεμα: Οι πλατείες είναι για τους κατοίκους όχι για τα ΜΑΤ - Μένουμε Μαζί - Κόμβος ενημέρωσης και δράσης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s