1η Μάη: Δεν είναι αργία, είναι απεργία!

H φετινή εργατική Πρωτομαγιά μας βρίσκει σε μια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση με τα εργατικά δικαιώματα να χτυπιούνται και με το παραπάνω εν μέσω πανδημίας και μας βάζει επιπλέον ίδια καθήκοντα. Να υπερασπιζόμαστε τον κόσμο της εργασίας ακόμα και σε αυτή την τόσο ιδιόμορφη κατάσταση. Αυτό που κυριαρχεί στις ζωές μας και στο δημόσιο διάλογο είναι παγκοσμίως η πανδημία του covid-19 και οι επιπτώσεις του σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Αρχικά, στο πρώτο και πιο βασικό, αυτό της δημόσιας υγείας, είναι γεγονός ότι σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες, στη δική μας τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και των ανθρώπινων απωλειών είναι σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο. Αυτό έχει δώσει πάτημα στην κυβέρνηση της ΝΔ να προσπαθεί να στήσει με μια ορισμένη επιτυχία αλλά και πολλές ρωγμές ένα αφήγημα ‘’εθνικής ενότητας’’ με αιχμή την ‘’ατομική ευθύνη’’. Πράγματι η τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής είναι κομβικό για τη δημόσια υγεία. Τηρούμε τα μέτρα για λόγους κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Στην πραγματικότητα, στην Ελλάδα τη μάχη με τη νόσο μέχρι στιγμής την κερδίζει ο ίδιος ο Λαός που αντιλαμβάνεται πλήρως και την επικινδυνότητα του ιού, που γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και που έχει δείξει την απαραίτητη ωριμότητα στο ζήτημα της τήρησης των μέτρων περιορισμού.

Ωστόσο ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούμε να αφήνουμε κανέναν/καμία μόνο/η. Επιλέγουμε να κρίνουμε και να μένουμε ενεργοί. Η Δημόσια Υγεία είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα, θέμα διαχείρισης και κυβερνητικών επιλογών. Η πραγματικότητα είναι ότι η έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση σε βάρος των κερδών και της εργασίας έγινε ακριβώς με απόλυτη επίγνωση της διάλυσης του Ε.Σ.Υ.. Η νεοφιλελεύθερη  πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια περιέκοψε τις δημόσιες δαπάνες  και στον  τομέα της υγείας  με αποτέλεσμα να μην μπορεί  το σύστημα να ανταποκριθεί  στις  σημερινές  έκτακτες  ανάγκες  νοσηλείας. Μια ματιά στις ελλείψεις σε μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, σε αναλώσιμα και σε ΜΕΘ (αναλογικά με τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό) δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Ουδέποτε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κατάστασης δεν έγιναν μαζικές προσλήψεις προς στήριξη των γιατρών που πολεμούν χωρίς όπλα για αυτό και η ΟΕΝΓΕ συνεχίζει και με άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι όποιες επιτυχίες στη νοσηλεία των ασθενών  δεν  οφείλονται στην  κυβέρνηση αλλά στις υπεράνθρωπες  προσπάθειες των  γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού,  που μέχρι πριν κάποιους μήνες τους απειλούσαν με απολύσεις και τώρα τους χειροκροτούν. Οφείλονται και σε  όσους/ες αντιστάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια  στις μνημονιακές  πολιτικές  που στόχευαν στη διάλυση  του δημόσιου τομέα. Σε τοπικό επίπεδο ως Φυσάει Κόντρα αναδεικνύουμε την αξία της επίσης διαλυμένης Πρωτοβάθμιας Υγείας η οποία μπορεί να αποσυμφορήσει τα μεγάλα νοσοκομεία ειδικά σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που ζούμε.

Η κρίση της δημόσιας υγείας και το κλείσιμο των περισσότερων οικονομικών μονάδων, τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς, θα οδηγήσει κατά  γενική ομολογία στη μεγαλύτερη μεταπολεμικά οικονομική και κοινωνική κρίση. Ο κόσμος ανησυχεί όχι μόνο για την υγεία του αλλά και για την εργασία του. Ήδη σε αυτό  το διάστημα  τα πολλά ενοικιαστήρια είναι ένα δείγμα της κατάρρευσης πολλών μικρών επιχειρήσεων. Οι απολύσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα (50.000 σε ένα μήνα με βάση τα στοιχεία της Εργάνης) χωρίς να υπολογίζονται  ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και πολλοί μετανάστες που δούλευαν «μάυρα» και ταυτόχρονα η ευέλικτη μορφή εργασίας γιγαντώθηκε με αναστολές συμβάσεων κλπ. Ακόμα και σε κλάδους της οικονομίας που εξακολούθησαν να λειτουργούν όπως τα σούπερ μάρκετ, ντελίβερι εντάθηκαν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες, οι μειώσεις μισθών με αποκορύφωμα τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα, αλλά και ελλείψεις στη φροντίδα της ασφάλειας των εργαζομένων. Σε πολλές περιπτώσεις μέτρα ατομικής προστασίας δεν εξασφαλίστηκαν παρά μόνο μετά από δυναμικές παρεμβάσεις σωματείων. Ένα ακόμα ζήτημα αφορά τα συνωστισμένα call center που άργησαν να κλείσουν αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που έβαλαν τα κέρδη τους πάνω από την ανθρώπινη ζωή με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα εργαζομένου σε εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης που πέθανε από τον ιό έχοντας κολλήσει από συνάδελφό του, με την επιχείρηση να μην είχε κλείσει εγκαίρως. Εμείς ως Φυσάει Κόντρα διεκδικήσαμε με τις προτάσεις μας απόλυτη προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα αλλά κι εν γένει στις υπηρεσίες του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Απέναντι στην απώλεια εσόδων πολλών εργαζομένων η κυβέρνηση Μητσοτάκη απάντησε ελλιπώς αφενός με το επίδομα 800 ευρώ στο οποίο εντάχθηκαν μετά από  διαμαρτυρίες  και μισθωτοί οδηγοί ταξί, καλλιτέχνες κι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες που αρχικά είχαν εξαιρεθεί. Το ίδιο συνέβη με επιστήμονες και δικηγόρους, οι οποίοι εν τέλει και μετά το μεγάλο σκάνδαλο με την τηλεκατάρτιση και τα voucher που προωθήθηκαν για χάρη χρηματοδότησης ημετέρων της ΝΔ, λαμβάνουν άπαξ μόλις 600 ευρώ. Και τέλος, να μην ξεχνάμε και το πενιχρό επίδομα των 400 ευρώ που τώρα φιλοτιμήθηκε η κυβέρνηση να δώσει και αυτό μόνο σε μακροχρόνια άνεργους!  Αυτά τα επιδόματα θεωρεί η κυβέρνηση ότι καλύπτουν τις ανάγκες του κόσμου για 1,5 μήνα!  Πλέον πέρα από τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων που είναι κεντρικό σημείο κάθε Πρωτομαγιάς, φέτος καλούμαστε να αναμετρηθούμε και με την πολιτική πια επιλογή εκ μέρους κυβέρνησης, κράτους και εργοδοσίας που ζητούν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, δείχνοντας ότι προτιμούν να ρισκάρουν τις ζωές μας μπροστά στην απώλεια κερδών τους ακόμα κι αν τα επιστημονικά στοιχεία δεν θεωρούν τον κίνδυνο περασμένο.

Σε αυτή  την Πρωτομαγιά επίσης  ανοίγει και  πάλι το τεράστιο ζήτημα  της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας. Είναι δεδομένο ότι η ΕΕ εξυπηρετώντας σαφώς τα συμφέροντα των τραπεζών κι αδιαφορώντας για τα λαϊκά νοικοκυριά απέρριψε δια ροπάλου την χρονική επέκταση της προστασίας των σπιτιών. Η επανεκκίνηση της κρατικής λειτουργίας δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ξεκινά μεταξύ άλλων από τα υποθηκοφυλακεία προκειμένου να ετοιμαστεί εκ νέου η διενέργεια πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που μοιάζει ακόμα πιο εφιαλτικό δεδομένης της επερχόμενης εκτόξευσης της ύφεσης και των ποσοστών ανεργίας, καθώς ακόμα πιο πολλά λαϊκά νοικοκυριά δε θα μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και έτσι η αστεγία θα τους χτυπήσει την πόρτα. Εμείς ως Φυσάει Κόντρα γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα θα χτυπήσει και εμάς και τους δικούς μας συνδημότες έχουμε σκοπό να εκκινήσουμε διαδικασία συγκρότησης ανοιχτής επιτροπής προάσπισης της πρώτης κατοικίας και θα να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην επερχόμενη αντιλαϊκή θύελλα!

Τη φετινή Πρωτομαγιά επομένως καλούμαστε να είμαστε όσο ποτέ σε επαγρύπνηση αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο την υγεία ως  κοινωνικό αγαθό, δημόσιο και δωρεάν για όλους κι όλες. Να απαιτήσουμε μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους κι εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Παράλληλα καλούμαστε να σταθούμε με την έμπρακτη αλληλεγγύη μας δίπλα στους ‘’αόρατους’’ όπως οι φυλακισμένοι, οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι πρόσφυγες, κοινωνικές ομάδες που είναι διπλά εκτεθειμένες στον ιό και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, με αξιοπρέπεια και περίθαλψη για όλους/ες!

Πρέπει να βγούμε μπροστά με τα μέσα που επιτρέπει η συγκυρία και να φωνάξουμε ότι οι ζωές των πολλών είναι πάνω από τα κέρδη των λίγων!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s