Ο αυταρχισμός του δήμαρχου Ζορμπά δεν θα περάσει!

Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε όλοι και όλες μία πρωτόγνωρη κατάσταση με την πανδημία του Covid-19. Ως “Φυσάει Κόντρα” από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε την σοβαρότητα της κατάστασης και προτείναμε άμεσα λεπτομερή μέτρα (μπορείτε να τα δείτε εδώ και εδώ) που μπορεί να πάρει ο δήμος για την αντιμετώπιση ων προβλημάτων  τόσων των ευπαθών ομάδων όσο και ευρύτερα των πολιτών. Επιπλέον ζητήσαμε να συνεχίσουν να γίνονται τα Δημοτικα Συμβούλια μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο δήμαρχος Ζορμπάς από την αρχή της πανδημίας αγνοεί όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές παρατάξεις. Εδώ και 4 εβδομάδες δεν έχει ενημερώσει κανέναν δημοτικό σύμβουλο για το ποιές ενέργειες έχει κάνει ή σε ποιες πρόκειται να προβεί και δεν έχει καταφέρει να οργανώσει μία τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου, πράγμα το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε κάτι λεπτά! Ας σημειώσουμε κιόλας ότι η ΚΕΔΕ έχει δώσει δωρεάν λογισμικό σε όλους τους δήμους για να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις.

Παρόλα αυτά ο Ζορμπάς επέλεξε πριν κάποιες μέρες να κάνει ΔΣ δια της περιφοράς για πολύ σημαντικά θέματα, μεταξύ αλλων για μια ακόμα αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Κατά τη διάρκεια αυτού του ΔΣ έπρεπε να στείλουμε σε ένα email την ψήφο μας και μόνο. Μάλιστα για ένα από τα θέματα η εισήγηση έφτασε λίγα λεπτά πριν την στιγμή της ψηφοφορίας. Αυτό δεν είναι όμως σοβαρή διαδικασία. (διαβάστε και εδώ) Για σημαντικά θέματα όπως ο προϋπολογισμός πρέπει να γίνονται ερωτήσεις, να ψηφίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, να παρίστανται οι υπηρεσίες τους δήμου. Το απαιτεί η δημοκρατική λειτουργία.

Παρόλα αυτά και προσπαθώντας να ισορροπήσει λίγο την κατάσταση κερδίζοντας χρόνο, ο κ.Ζορμπάς κανόνισε να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14/4 δια ζώσης διαπαραταξιακή συνάντηση των επικεφαλής, την στιγμή που έχουν περιοριστεί για όλο τον κόσμο οι μετακινήσεις. Αφού σχεδόν όλες οι παρατάξεις – μεταξύ αυτών και εμείς – επέμεναν για πραγματοποίησή της συνάντησης με τηλεδιάσκεψη, ο δήμαρχος αποφάσισε, λίγα λεπτά πριν αυτή πραγματοποιηθεί, την ακύρωσή της. Φυσικά, παρέλειψε να μας το πει με αποτέλεσμα να το μάθουμε από μία υπάλληλο του Δήμου όταν φτάσαμε εκεί!

Η τηλε-συνάντηση των επικεφαλής τελικά οργανώθηκε για Τετάρτη 15/4 και ώρα 13:00 αποκλείοντας έτσι την επικεφαλής μας και δημοτική σύμβουλο Μελίνα Αλεφαντή η οποία είναι εργάζεται τέτοιες ώρες. Σε κάθε περίπτωση, θέλοντας να συνεισφέρουμε στην συζήτηση και να προτείνουμε και εμείς από την πλευρά μας όσα έχουμε σκεφτεί και αποφασίσει συλλογικά για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, αναθέσαμε, στον Παναγιώτη Αντωνίου, μέλος του “Φυσάει Κόντρα” και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, να συμμετέχει και να τις μεταφέρει.

Όμως δυστυχώς ο εκπρόσωπος μας βρήκε τοίχο στην αυταρχικότητα του δημάρχου , ο οποίος δεν του άνοιξε καν το μικρόφωνο και δεν του επέτρεψε μέχρι το τέλος να πει απολύτως τίποτα! Την στιγμή μάλιστα που όλοι οι άλλοι παριστάμενοι επικεφαλής συμφωνούσαν να τοποθετηθούμε κανονικά. Το θράσος του κύριου Ζορμπά όμως δεν σταμάτησε εκεί! Δήλωσε κόλας ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου αν δεν μπορεί η επικεφαλής μας, ότι είναι πρόβλημα δικό της που δεν μπορεί να πάρει άδεια και που δεν έχουμε δεύτερο δημοτικό σύμβουλο!! Σαν να μην έφτανε αυτό, ο δήμαρχος κανόνισε εκ νέου συνάντηση των επικεφαλής την ίδια ώρα την άλλη Τετάρτη!!

Ο δήμαρχος  πρέπει να καταλάβει ότι για να λειτουργεί δημοκρατικά ο δήμος, πρέπει να εκφράζονται όλες οι δημοτικές παρατάξεις. Δεν μπορεί να κανονίζει κάθε συνάντηση τις ώρες που κάποιος επικεφαλής εργάζεται και άρα να τον αποκλείει με αυτό τον τρόπο. Ούτε ταυτόχρονα να μην δέχεται να εκπροσωπηθεί από κάποιον άλλο. Και αφού βρήκε τρόπο να τα λένε οι επικεφαλής διαδικτυακά τι τον εμποδίζει να κανονίσει μία κανονική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου και καλεί πάλι διαπαραταξιακή;

Όμως το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο το “Φυσάει Κόντρα” και τη δική μας εκπροσώπηση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης δεν πρέπει να λειτουργούν στην λογική ότι είναι ένα κλειστό κλαμπ. Δεν τους περνάει καν από το μυαλό ότι μπορεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος να είναι νέος ή νέα, που εργάζεται με 8ωρο στον ιδιωτικό τομέα. Ότι δεν είναι είναι όλοι επιχειρηματίες να έρχονται και να συνεδριάζουν όποτε θέλουν, παίρνοντας άδεια από τον εαυτό τους. Κι ύστερα αναρωτιούνται υποκριτικά γιατί δεν συμμετέχουν οι νέοι μας στον “πολιτικό βίο της χώρας”…

Επίσης δεν μπορούν ακόμα να αντιληφθούν ότι είμαστε ένα δημοκρατικό δημοτικό σχήμα και όχι μαγαζί κάποιου συγκεκριμένου “δημοτικού άρχοντα”. Έχουμε δημοκρατικές διαδικασίες, μέλη ενημερωμένα για τις διαδικασίες τους δήμου και κυρίως ακολουθούμε την εναλλαγή στις θέσεις των συμβούλων. Αυτό που λέει ο κ.Ζορμπάς ότι “δεν θα έρχεται κάθε φορά και άλλος” είναι και που μας διαφοροποιεί από αυτόν και τη δική του αντίληψη για την πολιτική και την εξουσία. Εμείς κάτι τέτοιο το θεωρούμε τιμητικό καθώς γι εμάς αυτή είναι η ουσιαστική δημοκρατία και όχι η “ενός ανδρός αρχή”.

Και για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν την θέση μας. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλη τέτοια επίδειξη δύναμης και αυταρχικότητας από τον δήμαρχο. Πρέπει να καταλάβει ότι είναι υποχρέωση και καθήκον του να διασφαλίσει την εκπροσώπηση όλων των εκλεγμένων δημοτικών δυνάμεων στις διαπαραταξιακές συναντήσεις, πρέπει να καταλάβει ότι είναι υποχρέωση του να οργανώσει Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη. Ας αναλάβει λοιπόν τις υποχρεώσεις του και ας αφήσει τους θεατρινίστικους αυταρχισμούς. Δεν βοηθούν κανέναν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ζούμε, που έχουμε τόσο σημαντικά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s