Συναγερμός για τις πλατείες και τους δημόσιους χώρους της πόλης μας!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτη 24/4 ο δήμαρχος Γ.Μυλωνάκης όχι μόνο προχώρησε σε παραχώρηση, για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, φυτεμένου παρτεριού στην πλατεία Αγ.Τριάδος για τραπεζοκαθίσματα, αλλά μας ενημέρωσε ότι έχει σκοπό να εμπορευματοποιήσει όσες περισσότερες πλατείες της πόλης μπορεί!

Συγκεκριμένα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η διοίκηση Μυλωνάκη προχώρησε στην παραχώρηση 70 τετραγωνικών μέτρων παρτεριού (από 40τμ που είχε προτείνει η διοίκηση Ζορμπά) της πλατείας Αγ.Τριάδος στο μοναδικό κατάστημα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι για να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα. Το παρτέρι απ’ ότι μας ενημέρωσε και η αντιδήμαρχος Λ.Σιούλα θα “ισοπεδωθεί” ώστε να εξυπηρετηθεί ο νέος σκοπός του χώρου ενώ θα αφαιρεθούν ή θα αλλάξουν θέση και παγκάκια! Πέρα από την απολύτως προβληματική για την μικρή αυτή πλατεία εξέλιξη που στερεί πολύτιμο δημόσιο χώρο από τους κατοίκους, με αυτή την απόφαση ανοίγει ο ασκός του αιόλου καθώς πλέον εκτός από τα πλακόστρωτα και τα πεζοδρόμια ο δήμος φαίνεται να βγάζει προς παραχώρηση μέχρι και τα παρτέρια! Άλλωστε, όπως τονίστηκε στο χθεσινό ΔΣ, με αυτή τη λογική, υπάρχει ο κίνδυνος οποιοσδήποτε επιχειρηματίας να ζητήσει χώρο πάνω στο πράσινο.

Η δημοτική αρχή προχώρησε σε αυτή την απόφαση παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του Κοντοπεύκου, των συλλογικών τους φορέων και συλλογικοτήτων που βρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και δήλωσαν την αντίθεση τους (Σύλλογος Κατοίκων Κοντοπεύκου – Παραδείσου-Πευκακίων, Στέκι Αναξαγόρα, Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ.Παρασκευής). Βρήκε και συμμάχους τους συνήθεις ύποπτους των παρατάξεων της ΝΔ (Ζορμπάς, Οικονόμου). Τόσο “νέα” αποδεικνύεται η δημοτική αρχή Μυλωνάκη. Αντί οι προβληματισμοί να εισακουστούν είδαμε τον δήμαρχο Μυλωνάκη να δηλώνει ότι δεν θέλει λέει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για την εμπορευματοποίηση των δημοσίων χώρων από τους κατοίκους, καθώς κάτι τέτοιο είναι αντιδημοκρατικό! Πού ακούστηκε να θεωρεί ο δήμαρχος ότι το αναφαίρετο δικαίωμα στην διαμαρτυρία που έχει κάθε πολίτης  είναι αντιδημοκρατικό επειδή εναντιώνεται στην αποφάσεις του;  

Μάλιστα, ελλείψει επιχειρημάτων γιατί πρέπει να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα μέχρι και στα παρτέρια, ο κ. Μυλωνάκης επιστράτευσε το γελοίο αφήγημα περί εγκληματικότητας που ως γνωστόν πλήττει ιδιαίτερα την γωνία Αγ.Τριάδος και Ψαρών στον Παράδεισο Κοντοπεύκου…. Τελικά όχι απλά δεν “Αλλάζουμε” αλλά βλέπουμε ότι τρομερά γρήγορα ο κ. Μυλωνάκης αποδεικνύεται δεύτερος Ζορμπάς και με ακριβώς τα ίδια αστεία επιχειρήματα και αυταρχισμό προσπαθεί να επιτεθεί στον δημόσιο χώρο και κατ’ επέκταση στις ανάγκες των κατοίκων και της νεολαίας της πόλη μας. Μας ενημέρωσε μάλιστα ότι η Αγ. Τριάδος είναι μόνο η αρχή και η διοίκηση θέλει να βάλει τραπεζοκαθίσματα και στην πλατεία Ιόλα και στην πλατεία Κοντοπεύκου και γενικά παντού! Γι αυτό είναι ζήτημα ολόκληρης της πόλης και των μαζικών φορέων της κι όχι μόνο του Κοντοπεύκου  Την ίδια στιγμή μάλιστα που είναι μόνιμη κατάσταση τα ανείσπρακτα τέλη τραπεζοκαθισμάτων που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ μικρά για να συνεισφέρουν ουσιαστικά στις οικονομικές ανάγκες της πόλης μας. Το κόλπο είναι γνωστό, οι άδειες ανανεώνονται με μια απλή ρύθμιση οφειλών προς το Δήμο.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή η κατηφόρα να συνεχιστεί. Η πόλη μας δεν έχει ανάγκη από περισσότερα τραπεζοκαθίσματα και εμπορικές χρήσεις του δημόσιου χώρου. Αντιθετα χρειάζονται ελεύθερες πλατείες όπου οι άνθρωποι χωρίς αντίτιμο συναντιούνται, συζητούν, παίζουν, γνωρίζονται, κοινωνικοποιούνται, δροσίζονται. Χρειάζονται επισκευές στις παιδικές χαρές, δημόσιες τουαλέτες και δημόσιες κρήνες σε κάθε πλατεία. Χρειάζονται συντηρήσεις από τις ίδιες τις – δυστυχώς υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες – δημοτικές υπηρεσίες, όπως η αυτεπιστασία που με ελάχιστο κόστος θα μπορούσαν να κάνουν εργασίες που δίνονται πανάκριβα σε εξωτερικούς εργολάβους. Χρειάζονται χώροι πρασίνου με χώμα, φυτά και δροσιά τώρα που ο καύσωνας ξεκινά από τον Απρίλιο. Δεν είναι όλα προς αγορά και πώληση. Χρειαζόμαστε ελεύθερους δημόσιους χώρους και θα τους υπερασπιστούμε στο πλευρό των κατοίκων για να την πόλη και τη ζωή που μας αξίζει.

Σχολιάστε